Sommersesongen er så godt som over, men det ble dessverre et veldig trist småbåtforlis denne uken. Trist på grunn av utfallet, og trist fordi det kunne gått så mye bedre ved å følge noen enkle sikkerhetsråd. Først og fremst å ta med, og aller helst bruke flyteplagg når en er ute i båt.
Når liv har gått tapt er det bare å håpe på at andre tar lærdom, og unngår lignende ulykker i fremtiden.
Jeg er ikke så veldig optimistisk. Jeg ser dessverre alt for mange båter uten lanterner om natten, gjerne med stor fart og høy festfaktor ombord. Redningsvester er gjerne med, men brukes ofte som sittepute. Flere ganger har jeg hjulpet folk opp fra vannet ettersom de ikke klarer å komme opp i egen båt eller opp på brygga. Det skjer nesten hvert år.
Det er mye snakk om obligatorisk båtførerbevis, og ulempen med at dette er en ren teoretisk prøve. Jeg er en av dem har begrenset tro på at en praktisk prøve i å manøvrere småbåter, men en ferdighetsprøve i å håntere båter på 12 meter eller større kan være fornuftig for dem som har såpass store farkoster. Det jeg derimot tror kan ha stor betydning er et obligatorisk sikkerhets- og førstehjelpskurs.
Jeg har vært heldig. Jeg hadde foreldre som stilte et enkelt krav før jeg fikk dra ut på båttur alene. Kravet var at jeg skulle hoppe ut i vannet og komme meg opp i båten igjen. Den utfordringen måtte jeg løse for kajak, joller og større båter. Det var en viktig leksjon. En brygge uten stige kan også være en stor utfordring for en kald og sliten person i vannet.
En ting er å gjøre disse øvelsene som tenåring, men skal du ut i båt også etter at du har fylt 40 år kan det være greit å prøve om igjen. Prøv gjerne å svømme 200 meter, for deretter å holde deg flytende i 10 minutter. Prøv også å hjelpe en utslitt og nedkjølt person på 70-80 kg opp av vannet, både fra brygge og fra båt. Jeg mener ikke at dette skal være fysiske krav som må bestås for å få båtførerbevis, men det vil nok endre holdningene til en del av dem som må prøve slike øvelser. Kombinasjonen av holdninger og kunnskap kan redde liv og redusere antall ulykker på sjøen. Også 50-åringer kan nok bli flinkere til å bruke flyteplagg i båt.
I en situasjon som den de danske turistene kom opp i er det flere ting som kunne redusert sannsynligheten for at liv gikk tapt. Redningsvester og VHF-radio (eller i det minste en mobiltelefon i vanntett pose) er kanskje det viktigste. Det er lett å si at de skulle aldri ha lagt ut på tur i været som var, men det gjorde de. Husk uansett at været kan endre seg til det verre etter at en legger ut på tur, og meteorologene kan ta feil.
Recent Comments