På onsdag 26. mai 2010 trykket Dagens Næringsliv er sak med tittelen «IQ til besvær» som målbærer et nokså spesielt budskap: Ledere med for høy IQ kan være dårlige nyheter for en virksomhet. Dette ser det ut til at journalisten, Eva Grinde, har fått ut av en artikkel i Tidsskrift for Norsk Psykologiforening. Det ser ikke ut til at journalisten har tatt seg bryet med å intervjue en fagperson for i det minste å sjekke om hun har forstått artikkelen. Resultatet er nedslående.
En typisk IQ-nøtt kan dreie seg om å avsløre innbyrdes, dynamisk logikk mellom trekanter og sirkler i ulike farger. Hva sier talent for den slags om for eksempel evnen til å lese det fremtidige markedet for Ipad raskere enn konkurrenten? Og kan testresultatet si noe om evnen til å velge og motivere de rette menneskene til å gjøre det som trengs?
IQ er ikke det samme som intelligens, men et indirekte mål på et sett kognitive evner vi kaller intelligens. (Et menneske har flere slags kognitive evner og talenter ikke måles med IQ og som vi heller ikke kaller intelligens. I tillegg kommer slike egenskaper som personlighetstrekk.) Å utføre disse testene og tolke resultatene er et spesialisert fag. Jeg tror jeg overlater til fagpersoner å forklare hva de forskjellige testene kan fortelle, men jeg tror det er ganske trygt å påstå at IQ ikke gir svar på alle spørsmål en kan ønske å stille ved en ansettelse.
Belbin fant til sin overraskelse ut at arbeidsgrupper der alle deltagerne var veldig intelligente, ofte gjorde det dårlig i oppgaveløsning. […] Bare grupper der alle hadde lav iq gjorde det dårligere enn genigruppen.
Jeg skal ikke henge meg for mye opp i påstandene her, men jeg har bare lyst til å påpeke at nå er det snakk om grupper, og hvordan man setter sammen de beste gruppene. Det første spørsmålet jeg har lyst til å stille da er om det er snakk om grupper bestående av bare ledere. Om dette ikke er tilfelle, så er vel ikke denne problemstillingen så relevant med hensyn til å velge gode lederemner? Og hvor sannsynlig er det at en får en gruppe som består av for mange veldig intelligente mennesker? (Det skjer, men statistisk utgjør veldig intelligente mennesker en liten del av befolkningen.) Uansett, skal en ansette en leder har det en viss betydning hvordan gruppen vedkommende skal lede er satt sammen. Egenskapene til dem som allerede er i gruppen har en viss betydning for hvem som bør ansettes som leder.
Journalisten er tilsynelatende skeptisk til evnetester og påstander om at slike tester kan brukes til å gjøre antagelser om fremtidige jobbprestasjoner. Sin motargumentasjon innleder hun på følgende måte:
Det finnes flust av anekdotiske bevis på det motsatte.
Jeg lurer litt på om journalisten har fått med seg hva et anekdotisk bevis er for noe, men jeg har og har ikke tenkt å kaste bort min eller andres tid på å kommentere anekdotene. Jeg avslutter heller med å be pent om at journalister tar seg tid til å snakke med en fagperson eller to når de skriver kommentarer om slike emner. Ellers kan det lett bli veldig galt, og det er ikke så bra.
(sist endret 2010.05.28)
Recent Comments