Folket har mistet regjeringens tillit og må arbeide dobbelt så hardt for å gjenvinne den. Ville det ikke være enklere om regjeringen oppløste folket og valgte et nytt?
Utsagnet over er fritt gjengitt etter Berthold Brecht og er en spissformulering som bør få oss til å reflektere over i hvor stor grad staten skal få anledning til å forme folket. Dette er ikke noe som bare totalitære regimer driver med. Også i demokratiske land som Norge brukes både lovverk, skole og for den saks skyld holdningskampanjer fra myndighetene for å endre våre normer.
Det engelske begrepet Social Engineering kan brukes i to betydninger. Den ene er det som på norsk kalles sosial manipulering som egentlig bare er en pen måte å omtale svindel og bedrag på. Den andre betydningen av social engineering har jeg ikke funnet noe norsk begrep for, men jeg velger å kalle det sosial byggekunst. (Svenskene kaller det sosial ingenjörskonst.) Om noen kjenner et etablert norsk begrep eller har et bedre forslag er det bare å legge det inn i kommentarfeltet.
Målsetningen er å bygge et bedre samfunn. Noe gjøres het synlig og eksplisitt ved forbud eller påbud. Noe internaliseres som normer vi opplever som våre egne. Dette er noe som gjerne kalles sosialisering og hvor både myndigheter, massemedier, interesseorganisasjoner og andre grupper kan påvirke oss. Med sosial byggekunst menes altså en planlagt og styrt prosess som bruker sosialisering og sosial kontroll, i tillegg til lover og regler, for å forme folket.
Et eksempel på bruk av lover for å endre normer er at myndighetene har kriminalisert kjøp av seksuelle tjenester. Dette er et normativt lovforbud, men det følger nok normer flertallet av folket allerede har.
Et annet eksempel på en side ved det norske samfunnet hvor sosial byggekunst kan brukes er det å skape bedre likestilling mellom kjønnene. Temaet er nokså aktuelt gjennom fjernsynsserien Hjernevask (se også hjernevask-bloggen) som NRK har produsert. Serien handler egentlig om forskning og vitenskap, men det kommer klart fram at en del av forskerne og prosjektene søker å finne forskjellige virkemidler for å dempe de tradisjonelle kjønnsrollene. Fordommer skal brytes ned og gamle normer skal erstattes med nye.
Forskning kan altså ha som målsetning å finne metoder og virkemidler for å endre samfunnet, og ikke bare studere noe for å lære mer. Dette er verken nytt eller noe som foregåri det skjulte, men det er viktig å huske på dette forholdet når en skal diskutere både akademisk forskning og en fjernsynsserie som kalles Hjernevask.
[oppdatert 4. april 2010]
Recent Comments