Nina Nordbø har skrevet et blogginnlegg hvor hun spør om det er ok å mobbe på Twitter. Svaret er selvsagt et klart og tydelig: Nei. På den annen side skal man være forsiktig med hva man kaller mobbing, og jeg kan ikke si meg enig i at eksemplet som brukes, dersom det skal stå alene, kan kalles mobbing.
For en som har blogget i noen år er det ganske irriterende at mediene stadig vekk skal diskutere blogging som om det er en sjanger. En blogg er et teknisk publiseringsformat, men som fenomen rommer blogging mange sjangre. Du må velge mellom fakta og fiksjon, mellom de brede og de smale, og du finner både kioskveltere og blogger som knapt nok blir lest av forfatteren selv. Søker du god kunnskap om blogger generelt finner du dyktige fagfolk på høyskoler og universiteter. Når det gjelder lesertall er svært mange blogger døgnfluer. At en blogger er populær i dag betyr ikke at hun eller han vet hvordan en skal være populær i morgen.
Sosiale medier som blogger og tjenster som Twitter har ingen redaksjon, og de er åpne for alle som ønsker å delta. Tilsvarsretten mister i de fleste tilfeller sin betydning når du umiddelbart kan legge inn en kommentar i bloggen hvor du blir omtalt, eller skrive et tilsvar i din egen blogg. Når en voksen person uten opphold kan imøtegå både saklig og usaklig omtale bør terskelen for hva som kan kalles mobbing legges vesentlig mye høyere enn i situasjoner hvor en i liten grad har mulighet til å forsvare seg.
At blogger og twitter er åpne for å komme med tilsvar betyr ikke at personangrep eller trakassering er akseptabelt, men det er ingen grunn å kalle alle tilfeller av slikt for mobbing.
De sosiale mediene gir oss anledning til å spre våre ytringer, og muligheten til å filtrere at det som er uinteressant, upassende eller for den saks skyld støtende. Noen nettidentiteter mister raskt sin injurierende kraft. Alle de som ikke viser like godt skjønn i det som de velger å kopiere og sende videre kan være en utfordring. Twitter har faktisk fått en mekanisme hvor jeg kan se alt en bruker skriver inn selv, men som gir muligheten til å filtrere bort alt vedkommende sender videre fra andre.
Teknisk er det lett å delta, men sosiale medier blir sosiale først når vi finner en rimelig balanse mellom å filtrere og å reagere. Det kan være vanskelig å finne denne balansen, og vi er så forskjellige at vi må leve med at noen er et godt stykke fra det vi selv mener er idealet. Vi må pent finne oss i at det noen mener er akseptabelt mener andre er uakseptabelt.
Dette er min reaksjon på at merkelappen mobbing etter min oppfatning brukes litt for raskt.
Recent Comments