NRK har i dag omtale av bloggplakaten som er laget av Thomas Moen og Rafiq Charania. Jeg vil tro at det er flere enn meg som lurer litt på hva slags initiativ dette er, men etter alt å dømme er det et høyst privat initiativ. Kanskje ikke helt privat heller, for både Moen og Charania har kommersielle interesser i blogging. Jeg ikke hatt tid til å granske alle nettmedier i dag, men ut over at Thomas Moen selv skriver noe om hva Forbrukerombudet og generalsekretæren i Norsk presseforbund mener så har jeg ikke registrert at noen av disse har uttalt seg direkte.
Min vurdering er at plakaten er laget ut fra et smalt og litt sært syn på hva blogging er for noe. Det meste er nok kun relevant for rosabloggere. Deler av teksten kan kanskje brukes som veiledning eller brukervilkår for et blogghotell. Svært lite er representativt for problemstillinger og utfordringer som gjelder blogging og sosiale medier generelt.
Dette skal være bloggernes regler. Ikke forbrukerombudets eller våre regler[…]
Først og fremst er det en stor misforståelse å snakke om regler. Myndighetene kan lage regler som gjelder oss alle. En forening kan lage regler for sine medlemmer. Flere aktører kan gå sammen om en bransjenorm. En virksomhet som tilbyr blogghotell kan lage regler for sine brukere. Jeg kan lage regler for bruk av kommentarfeltet i min egen blogg. Eksperter på blogging og sosial medier må gjerne ha meninger og komme med gode råd.
I praksis er en blogg et teknisk publiseringsformat som kan brukes på forskjellige måter. Vi har andre forventninger til en rosablogg med annonser og produktomtaler enn vi har til for eksempel såpekasseblogger som driver med mikropolitikk og kun annonserer for egne meninger.
Det er på ingen måte ett felles norsk bloggemiljø. I bruk av sosiale medier dannes det gjerne mindre grupper som etablerer sine normer. Det som er akseptabelt i min nærmeste omgangskrets på nette er kanskje ikke akseptabelt i din daglige omgangkrets.
Det er fornuftig at Forbrukerombudet bidrar til klare og gode regler for reklame på nettet, at Datatilsynet bidrar til at vi alle tar hensyn til personvern når vi publiserer ting på nettet, og det er hensiktsmessig om de forskjellige regelverkene som er relevante samles på ett sted slik at det blir lettere for alle å få oversikt. Å lage flere regler enn de vi allerede har er et helt annet spørsmål, og om vi trenger noen slike må de være langt bedre enn den bloggplakaten Moen og Charania har foreslått.
Interessant diskusjon, også med tanke på den implisitte bloggetiketten som allerede eksisterer.
Bloggere er som du er inne på en stor og variert gruppe som sjelden snakker med en stemme, men ettersom jeg har fulgt metadiskusjonen om blogger på blogger siden 2002 har jeg fått en veldig klar oppfatning av hva som er god bloggetikk (som alltid å lenke til kilder, alltid sitere kilder,være åpen på bindinger osv).
Men dette er veldig preget av de folkene jeg omgås og leser på nett og mange av de er engelske og amerikanske fordi jeg bodde i England da jeg begynte å interessere meg for dette. Mange av de som har begynt å blogge i nyere tid har jo ikke noe forhold f.eks Cluetrain, Dave Winer eller Jeff Jarvis - det er annen verden.
Jeg skal ikke klage over det, det er interessant også å se hvordan bloggesfæren vokser og utvikler seg, men for noen av oss er disse bloggereglene så innarbeidet at vi ikke tenker på det. Du har jo også holdt på med dette lenge, hvilke regler ville du foreslått hvis vi først skal ha noen?
Posted by: Kristine | 2010.02.16 at 17:18
Kristine, jeg har ikke noen stor tro på en bloggplakat med regler. Jeg har mer sans for en veileder som viser de de lover og regler som gjelder, og som kan peke på hvem som kanskje kan hjelpe hvis det skulle oppstå et ikke-teknisk problem.
Jeg har skrevet mer om temaet i neste bloggpost.
Posted by: Håkon | 2010.02.18 at 10:09