Det nærmer seg årsskifte, og vi går inn i et nytt tiår. Da er det gøy å spekulere litt om hva som blir viktig framover. Tilgang på vann som er så rent at det kan drikkes er allerede en utfordring flere steder. Fossile brennstoff, som kull og olje, er både en begrenset ressurs og et miljøproblem når vi forbruker det. Dette er utfordringer som sannsynligvis blir større det neste tiåret, dessverre.
Eirik Newth har nevnt viktige metaller i 2050-bloggen. Det er interessant å studere illustrasjonen fra tidsskriftet New Scientist som Eirik har funnet fram, men det er viktig å merke seg at beregningene raskt kan endre seg på grunn av ny teknologi eller på grunn av økende satsing på enkelte typer eksisterende teknologi. Dersom en langt større andel av verdens bilproduksjon blir elektriske biler vil behovet for enkelte råstoffer endre seg merkbart.
Novemberutgaven 2009 av Scientific American har en presentasjon av den utfordringen det vil være å dekke verdens behov med ren energi. Slike prosjekter vil øke behovet for bl.a. litium, et grunnstoff Eirik nevner i sitt blogginnlegg. I tillegg til at rundt halvparten av verdens kjente forekomster av litium finnes i Bolivia så er over en fjerdedel av verdens kjente forekomster i nabolandet Chile. Deretter kommer Kina som har 10 prosent av forekomstene.
Både elektriske biler og vindkraftverk har behov for grunnstoffet neodym som bl.a. brukes til å lage lette, men kraftige permanentmagneter, og andre sjeldne jordmetaller. I dag er det Kina som står for 95 prosent av verdens produksjon av sjeldne jordmetaller. Nå finnes det forekomster av sjeldne jordmetaller andre steder, men det er svært lite produksjon annet enn i India. Det kan være greit å ha slike detaljer i minne når en funderer over klimaforhandlinger i København nå og hva nå enn det blir av slike forhandlinger i framtiden. Vi har et oljefond, men det er nye land som har mye av framtidens viktige ressurser.
Recent Comments