NRK.no skriver at de nye sosiale mediene gjør den politiske debatten fordummende. Det er én måte å se det på, men da er det like spennende å spørre om deltagerne i den politiske debatten er smarte nok til å bruke sosiale medier. Forhåpentligvis er de det, men det tar nok litt tid å lære hvordan en skal forholde seg til medier hvor det som skrives går umiddelbart og uredigert ut til andre deltagere og lett kan siteres i de tradisjonelle mediene.
Noen nettsamfunn kan nok være lukkede rom, men sosiale medier som Twitter er ikke det. De er åpne og inkluderende, og har en lav terskel for nye brukere. Takhøyden må den enkelte bruker passe på selv, også statsråder.
Det er mulig at det å sitte foran en skjerm hvor alt kan skje umiddelbart får oss til å glemme at det er mulig å løfte fingrene fra tastaturet og diskutere et spørsmål eller for den saks skyld et svar med rådgivere, medarbeidere, venner, familie, eller hvem nå enn en kan lufte tankene sine med før de blir offentlige ytringer i sosiale så vel som tradisjonelle medier. Det er ingen som har krav på svar innen en tidsfrist, og det er både vanlig og akseptert at deltagerne stadig vekk avbrytes av andre gjøremål enn å delta i sosiale medier.
Det fine med sosiale medier er at det ofte blir en nær og personlig dialog. Forhåpentligvis gir det oss et tydeligere og mer nyansert bilde av politikere og hva de står for. Naturlig nok kan det slå ut både positivt og negativt for den enkelte politiker. Dersom sosiale medier medfører at noen politikere faller gjennom når velgerne kommer nærmere så er det antagelig positivt.
Jeg tror noen av dem kan trenge et lite kurs i nettikette. Samt en grunnleggende forståelse for at sosiale medier er det offentlige rom.
Jeg tror politikerne kan få mye ut av det, bare de setter seg inn i hva det er.
Posted by: Iskwew | 2009.08.06 at 18:48