De siste dagenes blogging om solovner virvlet opp en del informasjon om vann. Jeg tilbringer såpass mye tid i båt at det å gjøre sjøvann til drikkevann kan være nyttig kunnskap. Det kan gjøres med nokså dyre maskiner som bruker en del elektrisk kraft, og det kan gjøres ganske enkelt og billig med solenergi. Å fjerne salt fra sjøvann eller brakkvann er en litt annen problemstilling enn pasteurisering av ferskvann, men løsningene kan i mange tilfeller også brukes på svært forurenset vann, og fjerner for eksempel tungmetaller.
En masseprodusert vannrenser er Watercone. Det er en enkel løsning med elegant design, og har en antatt levetid på 5 år med daglig bruk. Prisanslaget fra produsenten er 20 euro. Hver enhet kan produsere mellom en og halvannen liter vann i varmere strøk. Det som er spennende er at prinsippene bak denne løsningen er så enkle at det også er mulig å produsere slike soldrevne vannrensere lokalt av billigere materialer. Dette kan også skape lokale arbeidsplasser. Det korte videoklippet under viser hvordan enheten fungerer, om du ikke vil se hele presentasjonsvideoen (3 minutter).
Et eksempel på hvordan man med svært enkle materialer kan improvisere en vannrenser er demonstrert i en video laget av Zack Scott. Nå er det slett ikke nødvendig å bruke jord for å få vannet skittent, og legger du f.eks. sort plast i bunnen av vannrenseren vil den bli mer effektiv, men Zack Scott får i det minste demonstrert at vannrenseren virker. Like viktig er det at han får demonstrert at denne typen vannrenser klarer ikke å fjerne all slags forurensing.
Til slutt har jeg funnet fram et ganske engasjerende foredrag av Alex Steffen, grunnleggeren av Worldchanging.com. Det varer 17 minutter, men det er verd å høre på.
I tillegg til pasteurisering og destillering er også en tredje sollysbasert enkel medode i bruk: SODIS, som i praksis utnytter den ultrafiolette strålingen til renseprosessen.
Interessante saker. Det jeg tenker på når jeg ser denne kjeglen, er at det er jo akkurat den formen taket på mange stråhytter har.
En sånn kjegle med sju meter i diameter burde kunne gi vann til en hel storfamilie.
Dette plastfolieeksperimentet er kanskje litt mer tvilsomt brukt på lang sikt, hvis det ellers skulle være noe i at oppvarmet plastfolie frigir dioksiner.
Ha ei god helg!
Posted by: Milton | 2009.04.24 at 02:39
Eksperimentet med plastfolie viser bare hvor enkelt det kan gjøres, men det er nok ikke egnet for å brukes over lang tid.
Posted by: Håkon | 2009.04.24 at 23:03