TV Norge mener de har mistet 60 tusen seere av serien Lost. Påstanden kommer etter en spørreundersøkelse som viser at mange laster ned episoder av TV-serier. 9 prosent har lastet ned TV-programmer fra nettet en eller flere ganger, og 4 prosent laster ned programmer «relativt hyppig». Hvor ofte relativt hyppig er sier ikke TV Norge noe om.
Det er to problemer med hva TV Norge sier om denne saken. For det første blir det presentert som ulovlig nedlasting. Det er den gode gamle sammenblandingen av ordene privat og pirat som også platebransjen strever med. Heldigvis rettet VG opp denne misforståelsen etter hvert.
Jeg var ikke så uheldig at jeg var med i denne undersøkelsen selv, men jeg tilhører gruppen som regelmessig laster ned TV-programmer på Internett. I hovedsak laster jeg ned slikt som TV-produsentene har lagt ut selv, så jeg kan ikke se at det er noe problem ut over den måten TV Norge bruker statistikken.
Det andre problemet med undersøkelsen, eller det allmennheten har fått vite om den, er at det slett ikke er noen selvfølge at en nedlasting tilsvarer tap av en seer. Noen laster ned programmet fordi de ikke fikk sett det og glemte å ta det opp selv. Det er helt klart at disse faller inn under gruppen tapte seere, men de ville vært tapt selv om de ikke lastet ned programmet. Det er heller ikke noen selvfølge at alle de som laster ned en episode i forkant av at den sendes på TV i Norge er en tapt seer. Det er stor forskjell på teknisk kvalitet og seeropplevelsen.
Fører nedlasting og sniktitting til et økonomisk tap? Det er ikke lett å svare på dette spørsmålet, for skal den økonomiske effekten beregnes må man ta hensyn til at sniktittingen gjerne fører til forhåndsomtale som får andre til å se episoden når den kringkastes.
I små mengder tror jeg det er mer egevinst enn tap for TV-kanalen. De som laster den ned forteller om serien til andre, og det er god reklame.
I større mengder blir det et problem. TV-kanalene får betalt for reklamene etter hvor mange som ser på. Ved færre seere taper de penger.
Jeg tror rett og slett kanalene må ta inn seriene på et tidligere tidspunkt, slik at de ikke blir liggende for lenge etter. Slik var det med kinofilmer tidligere. De kom ikke i Norge før lenge etterpå. Nå lanseres de ofte samtidig i Norge. Så fra en forbruker ståsted ser jeg på dette som positiv utvikling.
Posted by: Anders Brenna | 2005.04.15 at 12:47
Jeg merker meg at det er "Lost" som blir trukket frem som eksempel. I det tilfellet ville det neppe ha vært en fordel for TVNorge å sende serien noen dager (eller en uke) etter at den ble vist i USA. Det er ikke alltid slik at TV-sesongen i USA matcher den i Norge. Det har f.eks. vært en lengre pause i visningen av "Lost" i USA som nok ville ha skapt frustrasjon både hos TVNorge og deres seere.
Posted by: Jarle | 2005.04.17 at 18:57
Det kan også hende at det er fordi Lost ("Borte") trekker ut, kanskje noen ikke gidder å følge med på serien. Den tar jo ikke slutt!
Posted by: Sissi | 2005.08.24 at 21:26