Jarle Dahl Bergersen kommenterer at Pål Leveraas har en underlig vri på sin kritikk av medieomtalen som påstår at Radisson SAS er kastet ut av Google, en sak som også digi.no har plukket opp. I første omgang kan det virke som kildene kritiseres fordi opplysningene deres ikke stemmer med medienes forenklede framstilling.
En av journalistenes viktige oppgaver er å forenkle komplekse saksforhold til noe allmennheten kan forstå. Dessverre er det mange som i stedet «forenkler» ved å utelate detaljer og forbehold som kan gjøre saken mindre sensasjonspreget. I denne saken kommer dette fram dersom du følger lenken til den opprinnelige saken i e-Guiden om påpeker at det dreier seg om domenenavnet radissonsas.com og ikke ordsammenstillingen Radisson SAS eller de andre domenenavnene selskapet bruker.
Dermed er gir Google rikelig med treff når du søker på «Radisson SAS», men ingen av dem er lenker til domenet radissonsas.com. Uansett er ikke dette søket så viktig. De som bruker selskapets navn som søkebegrep er ikke interessante i denne saken. Det Radisson SAS og konkurrentene deres kommer til å merke er hvilken virkning dette får for alle andre søkeord som er relevante.
Nå hadde det vært hyggelig om denne historien hadde fått fram et viktig poeng ved å gi en eller flere aviser skylden for å la sensasjonslysten føre til feil i saksframstillingen. Dessverre er virkeligheten litt mer nyansert, for det er e-Guiden selv som følger opp sin egen sak med sensasjonspreget slurv. Nå bidrar også digi.no ved å påstå at også radissonsas.no er fjernet fra Google. Det får jeg ikke til å stemme ved søk etter radissonsas.no i Google.
Dermed er det egentlig forståelig at Pål Leveraas har fått et feilaktig inntrykk av saken. Ironien er at han lenker til den artikkelen i e-Guiden som forteller at dette kun dreier seg om domenenavnet radissonsas.com i stedet for de mer tabloide omtalene av utestengelsen. Dermed virker kritikken nokså meningsløs … og bakvendt.
Nå skal ikke journalistene ha hele skylden for tingenes tilstand. Jeg har da selv fått det jeg mente var saklige og objektive framstillinger i retur fra redaksjonen med klar beskjed om at skrevet på den måten så selger det ikke. Det har de sikkert helt rett i.
Meta
Det interessant med denne saken er hvorvidt aktører med "sterk markedsstilling" - så som Google -kan straffe de som er "street wise" for i stedet til å "tvinge" de til å kjøpe søkeplassering.
Det blir en metaproblemstilling hvilke søkeord man blir sperret fra.
Posted by: Georg Panzer | 2004.11.22 at 23:48
For å unngå tekniske forklaringer så er det ganske enkelt domenenavnet som svartelistes av Google. Mekanismen forholder seg ikke til søkeord eller hvem som eier eller administrerer domenenavnet.
Det er likevel enkelt å si hvilke søkeord det aktuelle domenenavnet blir sperret fra: Absolutt alle.
Juridisk sett har nok Google sitt på det tørre. Prinsippet de følger er at informasjonen som skal indekseres er den samme informsjonen som blir presentert for brukerne. Dersom det er vesentlig forskjell på den informasjonen et nettsted sender til Google og den informasjonen som sendes til brukerene så blir søkeresultatene villedende.
Der en ressurssterk virksomhet kan oppnå noe er hvor raskt svartelistingen blir opphevet etter at nettstedet har sluttet å sende villedende informasjon til Google.
Posted by: Håkon Styri | 2004.11.23 at 01:24