Pål Leveraas skriver at du kan bli din egen redaktør i en artikkel PC World Norge la ut på nettet i går. I dag har Claude R. Olsen noen betraktinger om hva som skjer «når alle kan være journalister» i papirutgaven av Dagens Næringsliv (fredag 8/10-04 side 55). Pussig nok handler redaktørartikkelen om teknologien mens journalistartikkelen diskuterer hvordan bloggene påvirker massemediene. Jeg vet ikke om det er representativt for hvem som tenker på hva i mediebransjen, men jeg har ikke tenkt å fundere over slikt. De er leseverdige begge to, men siden papirutgaven av DN er minst tilgjengelig på nettet så siterer jeg litt fra den.
Kommentaren i DN er egentlig omtale av Dan Gillmors bok We the Media som jeg har skrevet om tidligere (Fra pamflett til blogg). Selv om jeg liker Gillmors bruk av ordet grasrotjournalistikk så blir det til tider litt mye fokus på journalistikk. Jeg tror jeg heller vil bruke et uttrykk som massenes medier (i motsetning til massemedier). Det er egentlig ikke så mange bloggere som forsøker å være journalister. Stort sett kan de vel kalles bloggere.
Det kreves journalistisk talent og erfaring for å lage en god historie som leseren vil lese og se på.
Det stemmer, men også i andre genrer enn journalistikk er det viktig å fortelle gode historier. Det som kan være veldig vanskelig med blogger er å skille mellom de som er gode fortellere og de som i tillegg gir en objektiv framstilling og beskriver fakta på en korrekt og forståelig måte.
Lemfeldig journalistikk og dårlig kildekritikk blir raskt avslørt av dem som vet mer enn journalistene.
En av de viktigste egenskapene til verdensveven er at lesere lett kan kommunisere med hverandre. Det kan føre til utrolig effektiv og grundig kildekritikk, men det kan også brukes av pressgrupper som setter egne interesser foran saklighet og sannhet. Massemedier kan selvsagt utvise like dårlig kildekritikk når det gjelder bloggere som for andre kilder.
Bloggosfæren bygger opp under et fenomen som kalles ekkokammer hvor bloggere som mener det samme eller som har overlappende interesser kan angripe som en sverm, kall det en mobb av bloggere. Dersom tradisjonelle massemedier kaster seg med i et angrep av denne typen kan det bli riktig ille.
Uten aktive bloggere som holdt saken varm, ville den bare blitt et element i skittkastingen mellom presidentkandidatene Bush og Kerry.
Jeg er uenig. Det eneste som skjedde var at det gikk mye fortere. Ganske raskt var tradisjonelle PR-konsulenter hentet inn. De ville nok klart å holde saken varm en stund uten bloggernes hjelp. Hva skittkasting angår så var dette på ingen måte fraværende i diskusjonen mellom bloggere.
Recent Comments