I løpet av det forrige tiåret ble mange aviser mer og mer preget av det som kalles du-journalistikk, en sjanger som også kalles nyttejournalistikk. Jeg foretrekker du-betegnelsen ettersom det er langt fra alle artikler innen denne sjangeren som handler om hva som er nyttig. Det svært ofte kun et språklig grep for å henvende seg veldig direkte til leseren.
Enkelte mener at økningen i avisenes du-journalistikk skyldes at norske fjernsynsnyheter ble mer tabloide og litt mindre forutsigbare da vi fikk TV2. Rikstabloidene ble nødt til å skifte stil. Resultatet er at avisene er blitt mer og mer like ukebladene.
Dette er et interessant utgangspunkt for å se på bloggefenomenet. Mange blogger inneholder hva vi kan kalle jeg-journalistikk. I dette ordet legger jeg både det at mange bloggere skriver dagbok, det vil si om seg selv og sitt, og de tradisjonelle lenkebloggerne som filtrerer og prioriterer mediebildet. Om du ikke skriver om deg selv så presenterer du de sakene som du mener er verd litt oppmerksomhet.

Både jeg og en annen blogger fikk litt spalteplass i VG i dag. Det er alltid en interessant opplevelse å utsette seg for avisjournalister. Noen mener det er en risikosport. Nåvel, jeg hadde en anelse om hva vinklingen ble, og jeg vet godt at overskrifter lever sitt eget liv og er utenfor en hver form for kontroll. Og for dem som lurer på hvorfor akkurat jeg havnet i den avisa så er det korte svaret at Jill var bortreist. (Jada, jeg skrev svar, ikke forklaring.) Uansett, du-journalistikken møter jeg-journalistikken.
Spørsmålet som overrasket mest var kikkerspørsmålet. Det finnes nok blogger som er skrevet i en sjanger som kan få leseren til å føle seg som en kikker, men da bør man også spørre om det er et bevisst litterært grep, bare en dårlig skrevet blogg, eller om det faktisk er en blogger som ikke har fått med seg at innleggene i dagboken blir publisert på Internettet. Uansett er spørsmålet underlig. Poenget er hva du velger å lese, ikke at det skrives veldig mye rart på nettsteder du sannsynligvis ikke en gang har hørt om.
Om noen spør om ikke VG har skrevet om blogger før nå så er svaret joda, de skrev om dette i desember … 2000.
En rundtur i bloggsfæren bekrefter hypotesen om at det finnes bloggere som ikke har fått med seg at "publish post" ikke betyr "privat og hemmelig".
Posted by: Rambukk | 2006.06.16 at 11:22