Det er vanskelig å definere hva bloggere egentlig er, og det blir heller ikke riktig å plassere alle i én bås. Mange bloggere kan nok best beskrives som dagbokskribenter, andre er en slags grasrotjournalister. De er ikke nødvendigvis nyhetsjournalister, det mange skriver kommer nok i kategorien fagjournalistikk og nyttejournalistikk. Dan Gillmor fokuserer på journalistikken og kommer snart med sin første bok, We The Media, hvor han diskuterer hvordan Internettets grasrotjournalister angriper tradisjonelle massemediers monopol på nyhetsformidling, og endrer formidlingens form fra monolog til dialog.
I et intervju med The Global PR Blog Week 1.0 kommer Dan Gillmor også inn på spørsmålet om bedrifters informasjonsstrategi blir mer utsatt når ansatte blogger om fag og jobb og dermed blir grasrotjournalister. Han sier at med klare retningslinjer kan disse bloggerne være en stor ressurs i stedet for en trussel. Jeg er helt enig i det, og mener selv at i tillegg til retningslinjer er nok mange bedrifter tjent med å tilby sine medarbeidere veiledning i blogging. Fra min kant kommer det hjelp i form av korte kurs.
Det dummeste en bedrift kan gjøre er å la medarbeideres blogging bli en undergrunnsaktivitet ved å late som bloggene ikke eksisterer eller forsøke å forby ansatte å blogge. Da overlater man alt til tilfeldighetene, og det er sjelden noen god strategi.
Microsoft er et godt eksempel på denne situasjonen. Sist jeg sjekket var det over 750 av Microsofts ansatte som blogget om fag og jobb. For journalister, analytikere og kunder er det helt naturlig å snuse litt rundt i disse bloggene når vi skal finne ut noe om firmaet eller produktene.
For å si noe om hva blogger er det nødvendig å vite mest mulig om dem som leser blogger. Det kommer stadig nye undersøkelser, og Smart Mobs refererte nylig til en lesverdig artikkel i eMarketeer om blogger som reklamekanal. Denne artikkelen tar for seg en undersøkelse fra annonsenettverket Blogads som har gjort en spørreundersøkelse hos litt over 17.000 blogglesere fra USA. Det er svært interessante tall.
61 prosent er over 30 år, 30 prosent er mellom 31 og 40 år. I gjennomsnitt får de 54 prosent av nyhetene fra kilder på Internett. 21 prosent av dem blogger selv. I løpe av de siste seks måneder har halvparten brukt mer enn 50 US$ på å kjøpe bøker i nettbutikker, og 47 prosent har brukt mer enn 500 US$ på å kjøpe flybilletter på nettet.
Den kanskje mest interessante opplysningen i undersøkelsen er at så mange som 82 prosent sier at fjernsyn er verdiløst eller kun har liten verdi som kilde til nyheter og meninger. Jeg får understreke at dette er en amerikansk undersøkelse, men det var like fullt et oppsiktsvekkende tall.
Svarene på hvorfor amerikanere leser blogger er sammenfattet i det følgende diagrammet som er hentet fra artikkelen i eMarketeer.
Recent Comments