Ukens begivenhet, eller århundrets astronomiske høydepunkt som Eirik ikke er alene om å mene at det ikke var, er overstått. Enkelte aviser har fått gode nordmenn til å tro at neste gang er 2247, men det er faktisk en mulighet til å få se både venuspassasje og midnattssol på en gang i 2012. Dét er etter min mening bedre grunn til å ta dagen fri enn gårsdagens arrangementer. Det blir ikke første gang at noen som ikke fikk med seg den første passasjen drar til Vardø for å se Venus mot solskiven.
Det var selvsagt moro å ta en titt på sola i går, og siden jeg holder til i nærheten av Frognerparken tok jeg en liten tur dit. Det er mye interessant å se på bakken. For eksempel dannes det en hale bak astronomer når de kommer nær nok medieuniversets midtpunkt. Et annet tegn i tiden var at det har dukket opp noen trendy greier for designbevisste astronerder. Dessverre var de penere enn de var praktiske.
Den lekne varianten av vitenskapsformidling hvor barn fikk konkurrere om hvem som fikk en vannrakett til å gå lengst hadde en artig vitenskapsfilosofisk vri ved at oppskytningsrampen var rettet mot et tre. Det understreker at det holder ikke å være flink, man må ha en porsjon flaks også.
Det artigste instrumentet i parken var en enkel liten messingkikkert på et hjemmelaget trestativ som fulgte solen med mekanisk klokkestyrt motor. Det var ganske gøy å studere ansiktsuttrykket til dem som ivrig spurte hvordan det virket, og gjette på om de skjønte svaret de fikk.
Den enkle kikkerten ga selvsagt et veldig godt bilde av solen. Jeg får tilstå at det gir en god følelse å se at det i praksis er det enkle som fungerer bra midt i en skog av store, dyre kjøpekikkerter.
Ok, jeg skal ikke underslå at det finnes en del svært avansert utstyr som får en ingeniør til å glemme tid, sted og viktige avtaler, men de mangler sjarmen til de enkle, effektive løsningene.
Det var også en gruppe mennesker i Frognerparken som jeg har mistanke om at forsøkte få kontakt med Venus på andre plan en det visuelle. Om de klarte det vet jeg ikke, men lyden de skapte var mye mer stemningsfull enn den som kom fra høytaleranlegget. Hva kan vel være mer passende enn astrologisk musikk til astronomiske begivenheter?
Recent Comments