Espen Holm er ute på krigsstien igjen. Barna trenger ikke IT i skolen og undervisning på PC, skriver Aftenposten. Agurktid, skriver Espen Andersen. Jeg er enig med Espen. Bittelitt enig med Holm og mest enig med Andersen.
Jeg vet ikke helt hva som er problemet til Espen Holm. Han virker nokså ensporet selv og han gir inntrykk av å mene at andre er nokså enfoldige. Det har formodningen mot seg at hans evner som historieforteller og formidler svikter når han snakker til journalister. Han stiller en del gode og kritiske spørsmål om IT bruk av IT virkelig bidrar med noe, og så skyter han seg selv i begge føttene ved å påstå at barn er «for unge og uerfarne til å lære kildekritikk før siste klasse på ungdomsskolen». Hvilket grunnlag han har for å si noe slikt?
Et av Holms argumenter er at i næringslivet, som ligger foran skolen i IT-bruk, kjeder voksne folk seg til døde over powerpoint-presentasjoner og den teknologiskapte informasjonsflommen. Det er en situasjon jeg kjenner godt, men det da ikke på grunn av teknologien det lages så mange dårlige presentasjoner? Det er en kombinasjon av at folk ikke kan bruke teknologien riktig og at de som presenterer ikke er så gode historiefortellere. Det er også svært viktig at de faktisk kan det faglige de forsøker å formidle, men en god historieforteller kan dessverre skjule slike svakheter.
Det er ingen ting som gjør at informasjonsteknologi og historiefortelling ikke kan kombineres. Espen Holm gir et inntrykk av at det er et motsetningsforhold. Jeg er dypt uenig og trekker gjerne fram dem som bidrar til å lære fortellere å bruke teknologien riktig. Et eksempel er Cliff Atkinson som skriver bloggen beyond bullets. Mange andre finner du i Digital Storytelling Organisation.
Tradisjonell historiefortelling er selvsagt en svært viktig del av digital historiefortelling. Jeg var for noen år siden på et kurs som ble holdt av Center for Digital Storytelling, og det inkluderte en økt med en engasjerende og helt analog eventyrforteller. Pioneren innen digital historiefortelling, Dana Atchley, var først og fremst en historieforteller og en engasjerende personlighet. Teknologien var noe han tok i bruk etter hvert for å bygge opp under sin egen opptreden.
Espen Holm kan mene hva han vil. Det er ikke teknologien i seg selv som ødelegger fortelling og formidling. Middelmådige fortellere blir selvsagt ikke det spor bedre av å bruke teknologi. Dårlig IT-kompetanse kan gjøre dem til enda dårligere fortellere, men det er ikke teknologien i seg selv som ødelegger. Det er også viktig å huske på at teknologien ofte er et unødvendig virkemiddel. Det er fortellingen som er viktigst.
Ofte krever det mye kreativitet og store ressurser for å få tekniske virkemidler til å være på høyde med selve fortellingen. Jeg har fremdeles ikke følt noe behov for å se filmatiseringen av J.R.R. Tolkiens bøker. Kanskje jeg velger å se filmene når jeg får lyst til å lese bøkene enda en gang? Sånn sett kan det virke som jeg er litt enig med Holm, men det er bare litt. Det er veldig mange fortellinger som kan formidles langt bedre ved bruk av teknologi. Visualisering av matematikk ett eksempel av mange innen naturvitenskap og teknologi. Som pedagogisk verktøy gjør IT at det er lettere å repetere, og lettere å analysere. IT bør ikke erstatte praktiske øvelser, men det er verdifullt supplement.
Recent Comments