De fleste spamfiltre har ulemper. Den mest kjente er at ønsket, viktig eller interessant e-post blir borte. Mange av oss bruker filtrering som en administrasjon av tid. Vi filtrerer daglig, men må sette av litt tid nå og da for å sjekke spamsøplekassen for å se om viktige meldinger er kommet på avveie.
Når vi sender e-post til andre er det bare unntaksvis at vi får kjennskap til om e-posten er havnet i et filter. Det fører til at vi må følge opp viktig e-post vi sender med en telefon. Slikt tar unødvendig tid og oppmerksomhet.
En strategi jeg har sans for er introduksjonstjenester hvor den første e-postmeldingen fra en ny adresse eller maskin er litt vanskeligere å få gjennom. Et digitalt forværelse. I stedet for å bruke all verdens tid og ressurser på å gjette seg fram til hva som er spam må ukjente henvende seg i «skranken» og melde sitt ærend. Det behøver ikke være veldig vanskelig eller formelt, men den ekstra tiden det tar vil være alt for kostbar for de fleste spammere.
Et eksempel på en tjeneste som illustrerer tankegangen ganske godt er Knowspam. Prinsippet er enkelt, men det er dessverre ikke så lett i praksis. Løsningen Knowspam har i dag stopper ikke bare spammere, den gir også problemer for blinde og svaksynte. Et annet problem er at den nåværende løsningen ikke så lett kan forholde seg til e-post på flere språk. Likevel, det er en god begynnelse.
Den største ulempen er at det er en serverbasert løsning i et annet land. Jeg ønsker ikke å sende e-posten min jorden rundt for å fjerne spam. Det øker også risikoen for utilgjengelig eller sirupslignende e-postforbindelse. Den dagen en norsk leverandør (med maskiner i Norge) tilbyr dette blir det veldig interessant, særlig dersom det kommer forbedringer som er bedre til å håndtere språk og som gir bedre tilgjengelighet for brukere med nedsatt funksjonalitet.
Selv har jeg rimelig stor tro på såkalt 'Greylisting' som en automatisert forværelsesteknologi. Jeg har ikke fått testet denne selv enda, men definitely worth a try.
Mer lesing:
http://www.greylisting.org/
http://www.jacobsen.no/anders/blog/archives/2004/02/09/greylisting_to_kill_spam.html
Posted by: Anders | 2004.05.27 at 13:26
Jeg har også sans for grålisting, men løsningen har en stor svakhet ved at en del har satt opp e-posttjenere feil slik at grålistingen blir blokkering. I andre tilfeller resulterer grålistingen i flere timers forsinkelse.
Den store fordelen med løsningen til Knowspam er at avsender får beskjed dersom han/hun går i filteret.
Det er mulig at det går an å kombinere de to løsningene. Dette vil utbedre en svakhet med grålisting, og antagelig kunne oppfattes som en forenkling/effektivisering av strategien Knowspam benytter.
Posted by: Håkon Styri | 2004.05.27 at 13:52
Ikke dumt utgangspunkt. En itchy side jeg ser med Knowspam er hvordan de filtrerer mailene; et av punktene er "The sender is in our growing, shared database of known humans." - da kan man jo etterhvert registrere seg noen knowspam-kontoer, "godkjenne" et par (eller lassevis, avhengig av hvor god kontroll det er) dodgy spam-adresser (gjerne godkjent ac flere av kontoene for credibility) slik at Knowspam etterhvert legger til de dodgy adressene paa "known humans" listen. Saa er det bare aa spamme i vei.
Verre scenario: hvis noen hacker knowspam eller evt senere kjoeper dem opp har de en validert liste med menneskelige emailadresser som kan brukes til saa mangt... Hvis jeg sender mail til en knowspam bruker har jeg til og med ikke noe valg om jeg skal legges til en slik liste eller ikke?
OK, skal slaa av paranoia-modusen naa; men lover aa snart skrive om mitt email/spam problem i bloggen...
Posted by: Anders | 2004.05.27 at 14:55
Jeg har lurt litt på denne delte databasen ja, men jeg antar at de har tatt høyde for at det kan være delte meninger om kjente mennesker også.
Oppkjøpsscenariet er en av grunnene til at jeg ikke kan tenke meg å bruke en utenlandsk tjenesteleverandør til dette.
Posted by: Håkon Styri | 2004.05.27 at 15:46
Selv har jeg prøvd meg med tilbakemelding fra filterprogrammet hvis epost ikke blir godkjent. Hva lærte jeg av det? To ting! De færreste leste det som stod skrevet i autosvaret og de fleste ble sure.
Posted by: Rune Henning Johansen | 2004.05.28 at 21:34