Både Alan Reiter og Joichi Ito har kommentert forholdet mellom mobiltelefoner med kamera og lomografi som Jogn Jerney skrev om i Daily Yomiuri forleden. Det er en interessant sammenligning fordi den viser et behov for å forbedre mobilkameraene og gir en del idéer om hvordan de kan bli bedre. Med forbedring tenker jeg ikke på at de skal få høyere oppløsning. De må bli enklere å bruke.
Lomografene representerer på ingen måte noen nye teknikker eller idéer innen fotografering. Det de har gjort er å etablere en identitet, samlet et stort miljø og skapt er en trend.
- Lomografens 10 bud
- ta kameraet med deg overalt
- bruk det når som helst - dag og natt
- lomografi er ikke en forstyrrelse i livet ditt, det er en del av livet ditt
- forsøk et skudd fra hofta
- kom så tett inn på dine lomografiske motiver som mulig
- ikke tenk
- vær kjapp
- du behøver ikke vite hva du tar bilde av på forhånd
- ikke etterpå heller
- ikke bry deg om disse reglene
Når det gjelder den første regelen er det veldig mange av oss som tar med mobiltelefon over alt. Det er litt verre å alltid ha det klart. Min kameramobil bruker litt mye strøm. Reservebatteri og lader er litt for lett å glemme. Kameramobilen forstyrrer ikke så mye i mitt liv, men jeg har ingen garanti for at ikke andre kan la seg irritere av min mobil. Det er særlig fikling med mobilen som irriterer.
Mange kameramobiler har et brukergrensesnitt som kan føre til litt fikling. Krever det flere tastetrykk å gjøre mobilen klar til å ta bilder, og er utløserknappen dårlig plassert, så er mye av fordelen ved å knipse et bilde fra hofta borte. Ikke er det lett å ta et spontant og raskt bilde med slike grensesnitt heller. Må du se på skjermen for å klargjøre kamerafunksjonen blir det ofte både tid og tenking av det.
Det finnes digitalkameraer som er såpass enkle og raske at jeg vil tro de kan brukes til lomografi. Ingen av de jeg har sett til nå er kameramobiler, men jeg mottar gjerne tips.
Sammenligningen mellom kameramobiler og lomografi er også viktig fordi den er en motvekt til det litt tvilsomme ryktet kameramobilen har fått i forbindelse med snikfotografering. Et kunstnerisk prosjekt kan bedre kameramobilens status, men det er likevel hvordan folk faktisk bruker disse dingsene som vil avgjøre om de får en positiv eller negativ status.
Personlig er jeg ikke så opptatt av at kameraet må finnes i en mobiltelefon. Jeg har faktisk mer sans for å ha dedikerte enheter som gjør den _ene tingen de skal gjøre bra, enn enheter som innholder mest mulig funksjoner. Selv om jeg også selvsagt setter pris på sånt som en Swiss army knife.
Personlig lengter jeg etter bedre funksjonalitet for å knytte enkeltstående enheter sammen sømløst. Bluetooth er for treigt, og WiFi fortsatt ikke akkurat alstedsnærverende i dimper.
En mobil/kommunikasjonsenhet som kommuniserer med headset/lcd-briller/kamera/pda etc. ville være helt supert. Spesielt hvis jeg kunne få live-feed av view-finderen på kameraet på brillene.
I mellomtiden skal jeg gadget-luste litt mer på denne: http://weblog.bergersen.net/archives/000851.html
Posted by: Jarle | 2004.05.04 at 17:37
Jarle, jeg tror Intels eksperimenter med trådløs USB kan være svaret du leter etter. Det blir en mellomting mellom Blåtann og WiFi, selv om hastigheten overgår WiFi med mange ganger, i følge Intel.
Vi får se når dette kommer på markedet, men det er nok lenge til. Selv er dét jeg lengter lengst og mest etter trådløs overføring av lyd og bilde mellom *alle* komponenter i hjemmet, spesielt de som er koblet til stereoanlegget.
Det er et vanvittig og salig rot av ledninger, og absolutt alle er egentlig unødvendige. De kunne helt fint vært erstattet av trådløs digital overføring, men industrien er så ulidelig seigrompa at vi nok ikke ser noe slikt i særlig utstrekning før om 10 år eller så. Sukk.
Posted by: Asbjørn Ulsberg | 2004.05.09 at 23:41