Mange av reaksjonene på EU-domstolens avgjørelse om personopplysninger på Internettet har dreid seg om fotografier, særlig i fotoblogger, og det er rimelig å spørre om hvilke konsekvenser dommen får for uttrykksformer som moblogger/fotobogger.
Jeg tror ikke det får så store konsekvenser, egentlig. Reglene om personvern og retten til eget bilde har vi hatt en stund. For å sette det på spissen er det eneste som har skjedd at reglene har fått større oppmerksomhet som følge av at digitalkameraer og kameramobiler er blitt allemannseie.
Til en viss grad er dette knyttet til en annen diskusjon, diskusjonen om at fotografiet er ikke lenger dét det engang var. Les hva Jon Hoem skriver om dét. Populariseringen av digitalkameraer har følger både for fotografiets estetikk og fotograferingens etikk. Noen tar dårlige bilder, noen tar ikke hensyn når de tar bilder.
Det er ikke noe problem å forholde seg til verken personvern eller retten til eget bilde. En av de tingene som vil skje er at det gamle spørsmålet om jeg kan få lov å ta et bilde endrer seg til et spørsmål om det er i orden at jeg legger ut bildet.
Digitalkameraet støtter opp om endringen i spørsmålet. Har kameraet LCD-skjerm kan du vise fram bildet med en gang og få det godkjent. Du kan til og med spørre om e-postadresse slik at du kan sende et bilde. (Noen sorterer nok det tipset under sjekketriks, men det får så være.)
Det som er spennende er selvsagt spørsmålet om disse reglene vil bli fulgt og at det blir kultur for å spørre. Jeg tviler på at ISPer, Datatilsyn og politiet har kapasitet til å følge opp en særlig stor andel av sakene dersom amatørfotografer flest rett og slett ikke bryr seg om dette. Det vil være synd, for alternativet er antagelig en mengde unødvendige forbud mot fotografering og kameraer.
Kanskje blir spørsmålet: Har du bæretillatelse for det kameraet der? Først da blir jeg bekymret for mobloggens framtid.
Recent Comments