Etter Polyteknisk forenings bloggmøte var vi en ørliten gruppe som havnet på biblioteksbaren (blogg&bibliotek, liksom) og et av mange tema som kom opp var opprinnelsen til spillet Monopol.
Mange mener å vite at dette spillet ble funnet opp av Charles Darrow, en amerikaner om ble arbeidsløs etter krakket i 1929, som deretter solgte rettighetene til spillprodusenten Parker Brothers. Det er mye som tyder på at dette er en versjon av sannheten so er forenklet til det feilaktige.
Monopol er på mange måter et interessant spill. Reglene er litt tvilsomme sett i lys av dagens lover og etikk ettersom spillerne tjener stort på å få dominerende markedsmakt. I det lange løp er vinneren den som får monopol, men det vanlige er å stoppe etter en stund og si at den som er rikest har vunnet.
Ikke uventet har noen laget et alternativ som er mer politisk korrekt og virkelighetsnært. Professor i økonomi, dr. Ralph Anspach, laget Anti-Monopoly hvor spillet går motsatt vei av det monopol-spillet vi kjenner. Det starter med at markedet er et monopol og ender i fri konkurranse.
(Det der må da være den perfekte julegave til han eller hun som har alt.)
Det som er mer interessant er at det finnes en forløper til spillet Monopol som Parker Brothers kjøpte rettighetene til.
Lizzie Magie fikk patent (nr. 748,626) på spillet The Landlord's Game i 1904. Hun hadde laget spillet som et hjelpemiddel for en skattereformbevegelse som ble ledet av Henry George. Reformbevegelsen ønsket å innføre en eiendomsskatt. Formålet med spillet var å demonstrere forholdet mellom landeiere og de som leiet (og drev) eiendommene. I stedet for å kjøpe eiendom måtte spillerne leie dem.
Spillet ble populært og det var vanlig å gjøre små endringer på brettet slik at feltene fikk navn fra stedene spillerne bodde. Også reglene ble endret, og spillet skiftet etter hvert navn til Monopol.
Ikke bare kjente Parker Brothers til denne forhistorien, de kjøpte opp rettighetene til flere tidligere versjoner av spillet samt rettighetene til Lizzie Magies patent. I spillets ånd skaffet de seg monopol.
En spennende vinkling er å se hvordan dette brettspillet utviklet seg hos brukere og spillprodusenter i tiden før monopolistens klamme hånd tok grep.
(Denne historien plukket jeg opp fra The Trademark Blog)
Recent Comments