Petra Moser fra MIT Sloan School har skrevet doktoravhandling om oppfinnelsers økonomi og reiser tvil om patentsystemets fortreffelighet.
We tell nations such as India that strong patent laws will help them to become more innovative. We’re surprised when they say they don’t want patent laws, but they have a point: Such laws could actually hinder innovation in those countries, and they are likely to shift the focus of innovation.
Hun har studert data fra siste halvdel av 1800-tallet og kommer med flere interessante observasjoner. Til New York Times sier hun følgende:
But many of the best innovators in what was the high technology of the day came from some of the smallest countries in Europe, and these nations did not have patent laws.
En av de mest interessante observasjonene til Moser er er at det at et land har patentlovgivning ikke påvirker antall oppfinnelser, men det påvirker hva slags oppfinnelser som gjøres og på hvilke områder oppfinnerne fokuserer.
Interessant, men er det nytt?
Nå er jeg ikke helt sikker på om Moser har studert lovgivningen i en del av de landene hun omtaler så nøye, for det eksisterte nok en del lovbestemmelser om patenter i noen av de land hun omtaler. Og, det som virkelig gjør meg litt betenkt med hensyn til omtalen av Mosers arbeid er at det nettopp i den perioden hun har studert eksisterte en sterk antipatentbevegelse i Europa. (Dog, jeg får ta et stort forbehold med hensyn til at jeg som vanlig er mer skeptisk til hva massemedia har fått med seg av et akademisk arbeid enn jeg er til selve arbeidet.)
I følge nettstedet til MIT Sloane School sier hun bl.a. at Nederland ikke hadde noen patentlov. Det går det vel an å si både ja og nei til. I dette landet var antipatentbevegelsen så sterk at de fikk opphevet patentloven i 1869. (Les mer om dette på side 15 i Are Stenviks bok patentrett.)
Med hensyn til den debatt det har vært rundt programvarepatenter den siste tiden er det uansett interessant med et tilbakeblikk.
Recent Comments